w okrąg o promieniu 5 wpisano trapez o kącie 75 stopni
Adrian: w okrąg o promieniu 5 wpisano trapez o kącie 75 stopni i podstawie będącej średnicą tego
okręgu. Oblicz pole tego trapezu
30 mar 21:41
komik:

α=30 =>β=120
h z pitagorasa
x z tw cosinusów
30 mar 21:53
Adrian: nie miałem jeszcze twierdzenia cosinusów
30 mar 22:01
komik:

no to masz trójkąt równoramienny dzielisz go na pół wysokością i podstawiasz do pitagorasa, h
wyliczyłeś chyba.
30 mar 22:15
Adrian: właśnie nie bardzo wiem jak to obliczyć
30 mar 22:53
Adrian: skąd wziąłeś to 30 i 120 stopni?
30 mar 22:54
Adrian: pomoże ktoś, dalej nie wiem jak to rozwiązać
30 mar 23:14
Eta:

α=75
o
| | a+b | | a+b | | h | |
P= |
| *h , |AE|= |
| = 10−x i |
| =tgα ⇒ h= x*tgα |
| | 2 | | 2 | | x | |
P=(10−x)*x*tgα
Z podobieństwa trójkątów AEC i EBC
h
2=|AE|*|EB| ⇒ h
2= (10−x)*x
| | 10 | |
x2tg2α=(10−x)*x ⇒ xtg2α=10−x ⇒ x(1+tg2α)=10 ⇒x= |
| |
| | 1+tg2α | |
P= .... dokończ
i podstaw za:
| | tg45o+tg30o | |
tg75o= tg(45o+30o)= |
| = .... =2+√3 |
| | 1−tg45o*tg30o | |
Mnie już się nie chce pisać "koszmarków"

Czy to zadanie dostałeś za jakąś
karę ?
30 mar 23:35
Adrian: Nie dostaliśmy na weekend ponad 20 zadań tego typu

. Dzięki za odp, ale później rokminiłem
sposób komika i wyszło.
31 mar 16:22