pola i objętości
hakuna:

ile metrów szesciennych powietrza mieści się w namiocie o wysokosci 80cm ile materiału złużyto
na wykonanie tego namiotu?
30 mar 21:35
hakuna: pomocy!
30 mar 22:14
daras: 1 m3 = 106 cm3
31 mar 04:02
Janek191:
a = 120 cm = 1,2 m
h = 80 cm = 0,8 m
b = 200 cm = 2 m
więc
V = Pp*b = 0,5 a*h * b = 0,5*1,2 m *0,8 m* 2 m = 0,96 m3
=============================================
P = 2* 0,5 a*h + 2*a*b = a*h + 2a*b = 1,2 m*0,8 m + 2*1,2 m *2 m =
= 0,96 m2 + 4,8 m2 = 5,76 m2
=========================
31 mar 07:22