matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Osta:
Oblicz wartość wyrażenia sinα*cosβ−cosα*sinβ, jeśli tgα=
3
4
, ctgβ=1 i α,β∊ (π,
3π
2
).
30 mar 21:13
Aga1.:
W trzeciej ćwiartce sin i cos są ujemne.
3
Skoro tgα=
to
4
sinα
3
=
cosα
4
i sin
2
α+cos
2
α=1 rozwiąż układ równań
30 mar 21:20