Marcin: Wyznacz pierwsze trzy wyrazy ciągu geometrycznego wiedząc, że są one dodatnie, ich suma
| | 7 | |
jest równa 28 oraz suma ich odwrotności jest równa |
| . |
| | 16 | |
a+aq+aq
2=28
Można to rozwiązać bez jakichś żmudnych obliczeń, w których łatwo o pomyłkę?
30 mar 21:12
zawodus: jak masz problem to może tak:
a,b,c − ciąg geometryczny
masz układ
b
2=ac
a+b+c=28
30 mar 21:14
zawodus: wybierz, którą opcję wolisz, a wtedy będziemy myśleć jak rozwiązać
30 mar 21:15
zombi: Pierwsza łatwiejsza moim zdaniem, tak dzisiaj robiłem to zadanie z tej maturki
30 mar 21:19
Marcin: Ja nie mam problemu, ale rozwiązanie jest dość długie, a chciałbym to jakoś uprościć
30 mar 21:26
zombi: Drugie równanie pomnóż przez aq
2, z pierwszego masz a(1+q+q
2)=28, z drugiego będziesz miał
30 mar 21:32
Eta:
Pierwsza opcja
| | 28 | |
a(q2+q+1)=28 ⇒ q2+q+1= |
| |
| | a | |
pomnóż drugie równanie przez aq
2>0
| | 7 | | 28 | | 7 | |
(q2+q+1)= |
| aq2 ⇒ |
| = |
| aq2 /:a |
| | 16 | | a | | 16 | |
i dokończ.....
30 mar 21:34
Saizou : najprościej wrzucić do wolframa
30 mar 21:34
Eta:
30 mar 21:35
zawodus: na maturę wprowadźmy wolframa najlepiej
30 mar 21:36
Saizou : dokładnie, nowa matura 2015 i kodowanie

maga, źle zakodujesz 0 ptk.
30 mar 21:37
Eta:
kodowanie , to szyfr−tajemnica

więc jak może być źle?
30 mar 21:39
zawodus: Bo wg mnie chcą, żeby komputery sprawdzały, a nie ludzie.
Od kiedy to odpowiedź (błędy w rachunkach) jest ważniejsza od przeprowadzonego rozumowania?
30 mar 21:40
bezendu:
Od kiedy ? Od maja 2015.
30 mar 21:43
Saizou : nawet błędu rachunkowego może nie być, tylko podczas kodowania, na całe szczęście mnie to nie
dotyczy
30 mar 21:43
Marcin: | | 1 | |
q=2 lub q= |
| tyle ma być, nie?  |
| | 2 | |
30 mar 21:43
zombi: Tak : )
30 mar 21:44
Marcin:
30 mar 21:44
zawodus: Zatem zdajcie maturę jak najlepiej teraz, bo za rok może być nieciekawie
30 mar 21:45