Proste zadanko
Matura R 100% :) : Niech A i B będą zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż, że jeżeli P(A) = 0,7 i P(B) = 0,4
to
0,1 ≤ P(A n B) ≤ 0,4
Rysuje diagram Venna i od razu wszystko widzę

tylko że nie wiem czy mogę to tak zapisać czy
jakoś konkretne wzory muszę stosować: Czy moje rozwiązanie jest poprawne ?
P (A n B) ≥ P(A) + P(B) − Ω
P (A n B) ≥ 0,7 + 0,4 − 1
P (A n B) ≥ 0,1
P(A n B) ≤ P(B)
P(A n B) ≤ 0,4
i tyle

czy to wystarczy
Marcin: 1=0,4+0,7−P(A∩B)
0,1=P(A∩B) minimalnie.
P(A∩B), nie może być jednocześnie większe niż P mnejszego, czyli P(B)
Ja to zawsze tak zapisuję