pola i objętości
hakuna: Ogrodnik hoduje delikatne storczyki pod szklanym kloszem, który ma kształt piramidy(ostrosłup
prawidłowy czworokątny) o krawędzi podstawy 8m i wysokości 3m. Oblicz powierzchnię szkła
użytego na wykonanie ścian bocznych tej piramidy. Ile waży powietrze wypełniające te piramide
jesli jeden 1m sześcienny waży 1,2 kg
30 mar 20:53
Mila:

1) masa powietrza
a=8 m
H=3m
| | 1 | |
V= |
| *a2*H podstaw i oblicz, a następnie |
| | 3 | |
V*1,2kg− masa powietrza w piramidzie
2) powierzchnia boczna
W ΔSOE: OE=4m
z tw. Pitagorasa
h
2=H
2+(OE)
2
h
2=3
2+4
2
h
2=9+16=25
h=5m
| | 1 | | 1 | |
Pb=4*( |
| *a*h)=4* |
| *8*5 dokończ |
| | 2 | | 2 | |
30 mar 21:17