wielomiany
maciuś: Wyznacz wartości a i b, dla których wielomiany W(x)= 2x3+7x2−7x+a i P(x)= (x+1)(2x2+bx−12)
są równe proszę bardzo o rozwiązanie
30 mar 20:46
maciuś: pomoże mi ktoś?
30 mar 20:51
Marcin: Wymnóż P(x) i porównaj.
30 mar 20:52
maciuś: możesz mi to rozwiązać?
30 mar 21:11
maciuś: Proszę o pomoc
30 mar 21:14
maciuś: nie potrafi nikt tego zrobić?
30 mar 21:16
Marcin: (x+1)(2x2+bx−12)
bx2+bx+2x3+2x2−12x−12
2x3+bx2+2x2+bx−12x−12
2x2+(b+2)x2+(b−12)x−12
b=5
a=−12
30 mar 21:17
pomocnik: Wszyscy potrafią tylko nikomu nie chce się pisać
30 mar 21:18
lolek: P(x)=2x3+bx2−12x+2x2+bx−12=2x3+(b+2)x2+(b−12)x−12
7=b+2
b−12=−7
a=−12
b=5
30 mar 21:20
maciuś: a skąd jest wzięte 7?
30 mar 21:23
Marcin: Porównujesz.
Po wymnożeniu masz w jednym (b+2)x2, a w drugim masz 7x2
współczynniki mają być równe, więc b+2=7
30 mar 21:25