pigor: ... , np. tak :
Vo=13P
p*H=
13*
14* 3
2√3*H=
34√3H= ?, gdzie
H2= 42−(23h)2 , gdzie h − dł. wysokości podstawy (Δ równobocznego)
i h=
32√3, czyli (
23h)
2= (
23*
32√3)
2= 3 , zatem
H2= 4
2−3=16−3=
13 ⇒
H=√13, więc
Vo=43√3*
√13=
43√39 [cm]
3 − szukana
objętość ostrosłupa.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pc.o= P
p+P
b=
14*3
2√3+3*
12*3*h=
94√3+92h1= ?,
gdzie h
1 − wysokość ściany bocznej ostrosłupa i
h
21=4
2−(
32)
2=16−
94=16−2
14=13
34=
554 ⇒
h1=12√55,
zatem
Pc.o= 94√3+
94√55=
94(√3+√55) [cm]
2− szukane
pole...