środkowa poprowadzona..
Matejko:

Środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójkąta prostokątnego ma
długość 5. Oblicz pole tego trójkąta.
dlaczego ten sposób jest zły?
apz2 czyli a
√2, a2 czyli
a2
i z tego mi wyszło że a=5
√2 ale to jest błąd
dlaczego ten sposób jest zły?
30 mar 20:33
Eta:
| | a | |
|BD|=5 ( |
| )2+a2=25 ⇒a2=20 |
| | 2 | |
30 mar 20:44
Matejko: ale dlaczego mój jest zły
30 mar 20:57
Eta:
Na jakiej podstawie ułożyłeś tę proporcje? ( błędną !
30 mar 21:06
Matejko: tak mi się wydawało że dobra dlaczego błędna?
31 mar 06:37
pigor: ..., a może najpierw ty odpowiesz dlaczego poprawna

wtedy pogadamy, bo z tego równania co namalowałeś, to zapewne
sam Matejko w grobie się przewraca, bo jego proporcje ...
31 mar 09:57
Matejko: no nie wiem dlaczego tak zrobiłem pomyliło mi sie z trójkątami podobnymi a one nie są podobne
31 mar 15:46