30 mar 20:11
30 mar 20:11
grzeg: :(?
30 mar 20:15
grzeg: .
30 mar 20:20
grzeg: .
30 mar 20:27
wredulus:
nie bardzo Ciebie rozumiem
| | 3 | |
sin ( |
| )  na pewno  |
| | 5 | |
30 mar 20:27
Eta:
| | 3 | |
A może ...sin |
| rd= sin108o |
| | 5 | |
30 mar 20:29
PW: Może podaj całą treść zadania, bo się nakombinujemy, a Ty na koniec będziesz prostował albo
zmieniał.
30 mar 20:29
grzeg: racja

Bo mam tak:
oblicz sin 2x w przedziale od (0,5π ; π)
I to wychodzi potem ładnie z jedynki trygonometrycznej również:
| | 4 | | 3 | | 24 | |
2 * |
| * |
| i wynik się mieści w przedziale : > ? i to się równa |
| ? |
| | 5 | | 5 | | 25 | |
30 mar 20:32
Eta:
30 mar 20:38
PW: Korzystamy z zależności
(1) sin2x = 2sinxcosx.
| | 4 | |
Wiemy, że sinx = |
| , więc z "jedynki trygonometrycznej" wyliczamy |
| | 5 | |
| | 16 | | 9 | |
cos2x = 1−sin2x = 1 − |
| = |
| |
| | 25 | | 25 | |
| | 3 | | 3 | |
Wniosek: cosx = |
| lub cosx=− |
| . |
| | 5 | | 5 | |
I teraz trzeba ruszyć głową − podstawić jedną z tych liczb do (1) (którą) czy też może są dwie
możliwe odpowiedzi.
Wskazówka: Rozważyć jakie wartości przyjmuje cosx na zadanym przedziale.
30 mar 21:04