okrąg wpisany w trapez prostokątny, odległości środka okręgu od wierzchołków
Adr:

Długość dłuższej podstawy trapezu prostokątnego wynosi 17. Oblicz odległości środka okręgu o
średnicy 10, wpisanego w ten trapez od jego wierzchołków.
Mam problem z obliczeniem jednego z tych odcinków. A dokładnie z odcinkiem SB.
Resztę mam obliczoną.
AS=DS= 5
√2
SC=13
Pomoże ktoś?
30 mar 20:02
wredulus:
zauważ, że:
DG = r ... w takim razie znasz GC
FC = GC (trójkąty przystające)
BF = BC − FC
znasz BF ... znasz 'r'
wyliczasz BS z trójkąt prostokątnego
lub krócej ale 'na to samo kopyto':
EB = AB − AE = AB − r
znasz EB, znasz r ... trójkąt prostokątnych i masz BS
30 mar 20:06
wredulus:
ajjj .. .Ty znasz tylko dolną podstawę ... no to 'pierwszy wariant' robisz
30 mar 20:06
Adr: ale nie wiem ile wynosi BC
30 mar 20:15
Eta:

|FB|=17−5=12
z podobieństwa trójkątów BOE i OEC z cechy (kkk)
i dwa razy z tw. Pitagorasa : |OC|=
√r2+x2=..... , |OB|=
√52+122=....
i po b
ólu
30 mar 20:19
wredulus:
| | 12 | | FS | |
cos(∡FSB) = cos(90o − ∡GSC) = sin(∡GSC) = |
| = |
| |
| | 13 | | BS | |
i stąd masz |BS|
30 mar 20:22