granica ciągu
trq : Dany ciąg: an=0,9n
Dla jakich n spełniona jest nierówność |an−0|<0,1
30 mar 20:01
wredulus:
innymi słowy ... kiedy (0,9)n < 0,1
30 mar 20:02
trq : no tak, i jak to wyznaczyć?
30 mar 20:03
pomocnik: Zlogarytmować
30 mar 20:05
wredulus:
ale pytanie brzmi ... po co Ci to właściwie
30 mar 20:06
wredulus:
Istnienie granicy z definicji pokazujesz
30 mar 20:07
trq : w jaki sposób należy to zlogarytmować?
30 mar 20:09
pomocnik: stronami
30 mar 20:10
pomocnik: logarytm o podstawie 0,9
30 mar 20:11
trq : serio, niewiele mówi mi logarytmowanie stronami.
30 mar 20:12
zawodus: 2=3
log2=log3
to jest logarytmowanie
30 mar 20:13
pomocnik: To podstawiaj do nierówności za n kolejne liczby naturalne aż trafisz
30 mar 20:14
pomocnik: tak o ile uzasadnisz, że 2=3
30 mar 20:14
wredulus:
ponawiam pytanie −−− a po co Ci właściwie ta informacja
30 mar 20:15
trq : Doszedłem do postaci 9n<10n−1
30 mar 20:17
pomocnik: Pytanie wredulusa jest istotne skoro nie umiesz logarytmów
30 mar 20:20
trq: odpowiadając na pytanie: tak, mam pokazać istnienie granicy. dla ξ=1/10
30 mar 20:39
pomocnik: Nie do końca to prawda (ale nie czepiam się słów). Zauważ, że dla n=1,2,...,21 (0,9)n>0,1, a
od n=22 mamy już (0,9)n<0,1 (ciąg (0,9)n jest malejący).
30 mar 20:42