prosze pomozcie
roza: a kwadrat + b kwadrat = c kwadrat
2 do kwadratu + b kwadrat= 5 do kwadratu
i jak to dalej zrobić?
30 mar 19:59
wredulus:
obliczyć
2
2 + b
2 = 5
2
2
2 = ... ile

5
2 = ... ile

w takim razie ile będzie wynosić b
2 
w takim razie b = .... ile
30 mar 20:00
roza: 4+ b do kwadratu= 25
b do kwadratu= 25−4=21?
30 mar 20:10
Hajtowy: (4+b)
2 = 25
b
2 + 8b + 16 = 25
b
2 + 8b − 9 = 0
Δ = ....
| | c | |
albo z twierdzenia, ze a+b+c = 0 ⇔ b1 = 1 ⋀ b2 = |
| |
| | a | |
30 mar 20:11
roza: nie rozumiem tego
30 mar 20:15
roza: trojkat to dodac boki
30 mar 20:22
wredulus:
Hajtowy
tw. Pitagorasa tutaj mamy

boki 2,b,5
2
2 + b
2 = 5
2
4 + b
2 = 25
b
2 = 25−4
b
2 = 21
b =
√21
koooniec
30 mar 20:23