?? trygonometria.
eska.: | | | |
Sprawdż tożsamość |
| =2sin2x−1 dla kąta x, takiego, że 0<x<90. |
| | | |
z góry dzięx za pomoc.
1 lis 10:59
Nikka: tg2x =sin2x / cos2x
Podstawiamy do lewej strony tożsamości:
L= (1 − cos2x/sin2x)/(1 + cos2x/sin2x) =
= [(sin2x − cos2x)/sin2x]/[(sin2x + cos2x)/sin2x] =
= (sin2x − cos2x) / (sin2x + cos2x)
Z jedynki trygonometrycznej (sin2x + cos2x = 1):
L= sin2x − cos2x
I znowu z jedynki (cos2x = 1 − sin2x):
L=sin2x − ( 1 − sin2x) = 2 sin2x −1 = P
1 lis 11:19
eska.: mmmm dziekuje

1 lis 13:42