matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwinięcia dziesiętne
maciuś:
Proszę o pomoc jak zrobić rozwinięcie dziesiętne 0,1(2)?
30 mar 19:51
maciuś:
pomoże ktoś?
30 mar 19:54
wredulus:
0,1(2) = x 1,(2) = 10x więc: 1,1(0) = 10x−x 1,1 = 9x 11 = 90x
11
x =
90
grunt to znać teorię ... czyż nie
30 mar 19:55
ja:
0,12222⇒x 1,22222⇒10x
11
9x=1,1 ⇒x=
90
30 mar 19:57