Ciągi.
audrey: Błagam o pomoc.
Liczby 5,9,2x−1 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny. Liczba x=?
a1=5
a2=9
a3=2x−1
a3−a2
a2−a1
i mam
(2x−1)−9
2x= 1+9= 10//:2
x=5
9−5=4
ale to jest źle

Z góry dziękuję.
30 mar 19:41
wredulus:
2x= 1+9= 10//:2 <−−− co to w ogóle ma oznaczać
30 mar 19:42
Marcin: 2x−1=13
2x=14
x=7
30 mar 19:43
Eta:
a,b,c −−tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 2b=a+c
2x−1+5=2*9 ⇒ x=....
30 mar 19:43
audrey: Nie rozumiem. Ja zawsze odejmowałam od następnego poprzedni
30 mar 19:46
Marcin:
a2−a1=4
r=4
a3=a1+2r
a3=5+8
a3=13
też się da, ale po co?
30 mar 19:49
audrey: Bo takim się uczyłam, a reszta mi mąci .
30 mar 19:53