tresc
aa: jesli w temacie jest istnieją pierwiastki x1 x2 to chodzi o różneczy podwójny się wlicza?
30 mar 19:35
Uczę się: jeśli istnieją dwa różne pierwiastki : Δ>0
jeśli istnieją dwa pierwiastki: Δ≥0
dobrze mówie?
30 mar 19:37
Marcin: Dobrze, dobrze
30 mar 19:39
PW: A właściwie to źle. Utrwalił się jakiś paskudny żargon i od wielu lat mąci w głowach.
Rozumiem, że mówimy o funkcji kwadratowej (wielomianie drugiego stopnia).
Jeżeli
W(x) = a(x−x1)(x−x2),
przy czym x1 ≠ x2, to mówi się, że wielomian ma dwa pierwiastki. Dwa to dwa, nie
trzeba mówić "różne".
Jeżeli
W(x) = a(x−x0)2,
to mówi się, że W ma jeden pierwiastek (można powiedzieć: pierwiastek podwójny).
Dwa jednakowe pierwiastki to jest właśnie żargon, który nie ma ani podstawy w poważnej
literaturze, ani nie ma sensu (patrz definicja pierwiastka).
Dlatego jestem zdania, że gdy w treści zadania jest powiedziane, że wielomian ma dwa
pierwiastki, to dwa. Również jeżeli mówią, że równanie ma dwa rozwiązania, to dwa, a nie
jedno dwa razy (to jakiś koszmar logiczny).
30 mar 19:53
Marcin: A jaki miałbyś warunek w kluczu z matury, co?
30 mar 20:02
PW: Podaj mi przykład zadania z ostatnich lat z matury, którego treść budziłaby podobne
wątpliwości.
30 mar 20:11
Marcin: A jak masz w treści podane, że masz mieć dwa dodatnie pierwiastki, to Δ>0 czy ≥0?
30 mar 20:13
PW: Liczba mnoga ("dwa pierwiastki") oznacza dwa pierwiastki, nie jeden i ten sam podstawiany
dwa razy.
Przeczytaj jeszcze raz definicję pierwiastka.
W zadaniach CKE typu "równanie z parametrem" w ogóle słowo "pierwiastek" nie powinno się
pojawić (używa się określenia "rozwiązania równania").
30 mar 20:20
30 mar 20:29
PW: Sprawdziłem i mówię z całą odpowiedzialnością: bredzą.
Nie ma czegoś takiego jak dwa jednakowe rozwiązania równania.
Rozwiązaniem równania f(x) = 0 jest każda liczba, która spełnia to równanie (podstawiona w
miejsce x zamienia je w zdanie prawdziwe).
Rozwiązaniem równania
(x−3)5 = 0
jest liczba 3. I żadna inna. Nie wolno mówić, że równanie to ma pięć jednakowych rozwiązań −
jest to brednia logiczna (stwierdzenie sprzeczne z przytoczoną definicją rozwiązania
równania).
Na pewno coś takiego nie pojawi się w zadaniach CKE.
30 mar 20:38