Zadania z geometrii
Krzysiek ze Szczecina: Witam, prosiłbym o pomoc w tych zadaniach :
1. W deltoidzie połączono środki boków, otrzymując prostokąt GHIJ.
Oblicz pole prostokąta, wiedząc, że pole deltoidu jest równe 36cm
2.
2. W romb ABCD o dłuższej przekątne i kącie ostrym 30 stopni wpisano kwadrat PQRS w taki
sposób, że boki kwadratu są równoległe do przekątnych rombu. Wiedząc, że pole rombu jest o 60%
większe od pola kwadratu, wyznacz długość boku rombu, pole kwadratu i pole rombu.
3. Dany jest równległobok ABCD, w którym boki mają długość 2 i 6 cm, a pole = 8cm
2.
Oznaczymy środki boków AB i BC jako punkty P i Q.
Oblicz pole czworokąta APQD.
Proszę o rozwiązanie tych zadań, muszę je mieć na jutro...
Z góry dziękuję
30 mar 19:30
ja: A własny wkład?
30 mar 19:35
Krzysiek ze Szczecina: W pierwszym zadaniu doszedłem do tego, że połowa boku prostokąta jest równa połowie długości
przekątnej deltoidu, do której jest równoległy. nie wiem, czy to jest prawidłowe myślenie
A co do reszty zadań to po prostu nie mam pojęcia jak się za nie zabrać...
30 mar 19:39
wredulus:
tak ... to jest poprawne myślenie ... wynika to z (chociażby) tw. Talesa
30 mar 19:40
Krzysiek ze Szczecina: Okej, więc pierwsze zadanie rozwiązane.. A moglibyście pomóc w drugim i trzecim? Na prawdę nie
mam pojęcia jak się za nie zabrać
30 mar 19:44
wredulus:

zaznaczyłem Ci trójkąty podobne ...znajdź skalę tych trójkątów i 'uzależnij' bok kwadratu od
boku rombu ... następnie znajdziesz zależność pomiędzy polami.
30 mar 19:49
wredulus:
| | 4 | |
hrownolegloboku = 2a = |
| |
| | 3 | |
oblicz pola zacieniowanych trójkątów
30 mar 19:53
Lol: Krzyśku ze Szczecina, skąd dostałeś takie zadania?
12 paź 19:03
Mila:
To było 6 lat temu, więc Ci nie odpowie
12 paź 21:17
Eta:
12 paź 21:32