matematykaszkolna.pl
Zadania z geometrii Krzysiek ze Szczecina: Witam, prosiłbym o pomoc w tych zadaniach : 1. W deltoidzie połączono środki boków, otrzymując prostokąt GHIJ. Oblicz pole prostokąta, wiedząc, że pole deltoidu jest równe 36cm2. 2. W romb ABCD o dłuższej przekątne i kącie ostrym 30 stopni wpisano kwadrat PQRS w taki sposób, że boki kwadratu są równoległe do przekątnych rombu. Wiedząc, że pole rombu jest o 60% większe od pola kwadratu, wyznacz długość boku rombu, pole kwadratu i pole rombu. 3. Dany jest równległobok ABCD, w którym boki mają długość 2 i 6 cm, a pole = 8cm2. Oznaczymy środki boków AB i BC jako punkty P i Q. Oblicz pole czworokąta APQD. Proszę o rozwiązanie tych zadań, muszę je mieć na jutro... Z góry dziękuję emotka
30 mar 19:30
ja: A własny wkład?
30 mar 19:35
Krzysiek ze Szczecina: W pierwszym zadaniu doszedłem do tego, że połowa boku prostokąta jest równa połowie długości przekątnej deltoidu, do której jest równoległy. nie wiem, czy to jest prawidłowe myślenie A co do reszty zadań to po prostu nie mam pojęcia jak się za nie zabrać...
30 mar 19:39
wredulus: tak ... to jest poprawne myślenie ... wynika to z (chociażby) tw. Talesa
30 mar 19:40
Krzysiek ze Szczecina: Okej, więc pierwsze zadanie rozwiązane.. A moglibyście pomóc w drugim i trzecim? Na prawdę nie mam pojęcia jak się za nie zabraćemotka
30 mar 19:44
wredulus: rysunek zaznaczyłem Ci trójkąty podobne ...znajdź skalę tych trójkątów i 'uzależnij' bok kwadratu od boku rombu ... następnie znajdziesz zależność pomiędzy polami.
30 mar 19:49
wredulus: rysunek
 4 
hrownolegloboku = 2a =

3 
oblicz pola zacieniowanych trójkątów
30 mar 19:53
Lol: Krzyśku ze Szczecina, skąd dostałeś takie zadania?
12 paź 19:03
Mila: To było 6 lat temu, więc Ci nie odpowieemotka
12 paź 21:17
Eta: emotka
12 paź 21:32