f.k
52: | (m−3)x2+(m+1)x−4 | |
| =0 |
| (x−2)(x+1) | |
Dla jaki wartości parametru m (równanie wyżej) ma dwa rozwiązania.
a≠0
Δ≥0
x
1≠2
x
2≠−1
Czy te warunki są dobre
30 mar 19:30
Marcin: m≠3 raczej też

jakie a≠0?
30 mar 19:35
52: przy postaci ax2+bc+c=0
a≠0
czyli w tym przypadku mam m≠3
wiesz o co chodzi ?
30 mar 19:36
ja: a≠0⇒m−3≠0⇒m≠3
30 mar 19:37
Marcin: Ja może i wiem, ale na maturze by Ci tego nie uznali, bo pytają o m
30 mar 19:38
52: aha ok.
Ale nadal mi tu coś się nie podoba...
Bo skąd mam wiedzieć który pierwiastek ma być różny od danej liczby.
x1≠2 i x2≠−1 czy x1≠−1 i x2≠2
...
30 mar 19:40
Marcin: x1≠2 x1≠−1 i x2≠2 x2≠−1
30 mar 19:42
bezendu:
Zadanie z czerwonego aksjomatu ?
30 mar 19:42
52: ile liczenia... ehh
Dzięki
30 mar 19:43
52: Nie wiem skąd jest zadanie, Pani nam dała więc rozwiązuje
30 mar 19:43
zawodus: nie ma dużo liczenia...
do licznika wstawiasz za x−a raz 2, a raz −1 i wykluczasz te m−y.
30 mar 20:00
52: ok
30 mar 20:01
pigor: ... , np. tak : dane równanie spełnia warunki zadania np. ⇔
jeśli licznik f(x)=
(m−3)x2+(m+1)x−4= 0 jest taki, że
i
m−3≠0 i Δm=(m+1)2+16(m−3) >0 i f(2)* f(−1)≠0 ⇔
⇔ (*)
m≠3 i m
2+2m+1+16m−48 >0 i (4m−12+2m+2−4)(m−3−m−1−4)≠0 ⇒
⇒ m
2+18m−47>0 i 2m−7≠0 ⇔ m
2+18m+81− 81−47 >0 i (**)
m≠3,5 ⇒
⇒ (m+9)
2 >128= 64*2 ⇔ |m+9| >8
√2 ⇔ m+9<−8
√2 v m+9 >8
√2 ⇔
⇔
m< −9−8√2 v m >−9+8√2 , to stąd i z (*) , (**) ⇔
⇔
m∊(−∞;− (9+8√2)) U (9+8√2;+∞) \ {3,72} − szukany
zbiór m. ...
30 mar 20:09
52: Dziękuję baaardzo
30 mar 20:11