Bryły Obrotowe
Ozinho: Podstawy trapezu równoramiennego mają długości 12 i 6 a kąt ostry trapezu ma 30 stopni.Oblicz
objętość i pole powierzchni bryły powstałej z obrotu trapezu wokół prostej zawierającej
dłuższą podstawę.
30 mar 19:27
wredulus:
no i w czym problem
30 mar 19:27
Ozinho: W tym że niestety z tych działów jestem kompletnym nie ogarem..
30 mar 19:28
wredulus:

r = h
trapezu
| | a−b | |
Hstożka = |
| ; gdzie a,b −−− długości trapezu |
| | 2 | |
wylicz czego nie znasz ... i podstawiaj do gotowych wzorów
30 mar 19:32
Ozinho: h1= 12−6/2 =3
r=h1
V=1/3π*r*H=18π
P=2πr(r+H)=54π
Wyszły mi takie wyniki,sądzę że są dobre. Dziękuję za pomoc.
30 mar 19:37
wredulus:
co to jest h
1
30 mar 19:38
Ozinho: h1 przyjąłem jako wysokość stożka
30 mar 19:39
wredulus:
i dlaczego h
1 = wysokość stożka = r = wysokość trapezu
30 mar 19:39
Ozinho: Aa sorry,czyli r=6 ?
30 mar 19:40
wredulus:
a niby dlaczego
30 mar 19:41
wredulus:
nie zgaduj ... tylko policz ... wskazówka: skorzystaj z informacji o kącie
30 mar 19:41
Ozinho: Nie, r=1/2H czyli r=3. Chyba teraz powinno być dobrze.
30 mar 19:42
Ozinho: No dobrze,pokombinuję jeszcze tak czy siak dzięki
30 mar 19:42