odwrotność proporcjonalna
mio: O wielkościach x i y wiadomo, że są odwrotnie proporcjonalne.
| | x | | √3 | |
Dlaczego mogą spełniać ten warunek: |
| = |
| ? |
| | √3 | | 6y | |
PW: Niezerowe wielkości x i y nazywa się odwrotnie proporcjonalnymi, gdy dla pewnej liczby a∊R\{0}
(1) x•y = a.
Nazwa "wielkości odwrotnie proporcjonalne" jest uzasadniona tym, że jeśli np. we wzorze (1)
wielkość x wzrośnie 3 razy, to wielkość y odwrotnie − musi zmaleć trzykrotnie, żeby iloczyn
pozostał równy a.
Sprawdzamy w naszym zadaniu:
| | 1 | |
− rzeczywiście definicja (1) jest spełniona z a= |
| . |
| | 2 | |