wyznacz resztę z dzielenia
Gaba: Reszta z dzielenia wielomianu w(x) przez (x−2) wynosi −3. a przy dzieleniu przez (x+4) wynosi
−51. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=x3+3x2−6x−8, wiedząc że
W(−1)=0
Pomocy
30 mar 19:06
lola: pomocy
30 mar 19:14
pomocnik: Przedstawić P(x) w postaci iloczynowej i zapisać
W(x)=P(x)Q(x)+R(x),
gdzie R(x)=ax2+bx+c
W(2)=−3, W(−4)=−51, W(−1)=0
30 mar 19:36
lola: eeeh nic nie rozumiem
30 mar 20:05
Marcin: x3+3x2−6x−8 → (x+1) (x−2) (x+4)
W(x)=(x+1) (x−2) (x+4) Q(x)+R(x)
W(2)=−3, W(−4)=−51, W(−1)=0
30 mar 20:08
pomocnik: Ponieważ W przy dzieleniu przez (x−2) daje reszt −3 to możemy to zapisać
W(2)=−3,
ponieważ W można zapisać w postaci
W(x)=(x−2)Q(x)+reszta
w tym przypadku
reszta=−3 może być tylko stałą,
czyli
W(x)=(x−2)Q(x)−3
podstawiamy x=2, czyli
W(2)=−3,
Podobnie
W(−4)=−51
30 mar 20:09