matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kasia:
jak zapisać to w postaci iloczynu: 2x3-3x2+1?
13 paź 18:16
Marcin:
2x
3
-3x
2
+1 = 2x
3
-2x
2
-x
2
+1 = 2x
2
(x-1)-(x
2
-1) = 2x
2
(x-1)-(x-1)(x+1) = = (x-1)[2x
2
-(x+1)]= (x-1)(x
2
-x-1) = delta itd... = 2(x-1)(x+1/2)(x-1)
13 paź 21:11