zadanei trzecie za 4 punkty
Gaba: Dla jakich wartości parametru a i b liczba 1 jest trzykortnym pierwiastkiem wielomianu
W(x)=x4−2x3+ax+b
30 mar 19:03
lola: pomocy
30 mar 19:14
pomocnik: Podziel ten wielomian przez (x−1)3 a resztę z dzielenia przyrównaj do 0
30 mar 19:18
pigor: ... warunki zadania będą spełnione jeśli istniej liczba
c≠1 taka, że :
x4−2x3+ax+b ≡ (x−1)3(x−c) = (x
3−3x
2+3x−1)(x−c)=
= x
4−cx
3−3x
3+3cx
2+3x
2−3cx−x+c=
x4−(c+3)x3+(3c+3)x2−(3c+1)x+c ⇔
⇔ c+3=2 i 3c+3=0 i a= −3c−1 i b=c ⇔
c= −1 ≠1 i 0=0 i
a=2 i b=2 .
30 mar 19:37