Rozłóż wielomian na czynniki
Gaba: a)w(x)=x3−7x+6
b)w(x)=x6+1
30 mar 19:01
Wazyl: Gaba:
b)
x6+1=(x2+bx+1)(x2+ax+1)(x2+cx+1)
30 mar 19:05
Gaba: hmmm a skąd Wazyl to bx ax i cx ?
30 mar 19:08
Wazyl: a,b,i c musisz właśnie obliczyć.
Wielomian ten da się rozłożyć na iloczyn 3 wyrażeń kwadratowych z Δ<0.
30 mar 19:09
Gaba: mi się wydaje że to chyba jednak nie tak

da się to jakoś inaczej jeszcze zapisać? a to
pierwsze?
30 mar 19:12
zombi: x6+1 = (x2)3 + (12)3 = ...
ze wzoru
a3 + b3
30 mar 19:14
Wazyl: Nie tak? A jak?
x6+1=(x4+ax3+x2+bx3+abx2+bx+x2+ax+1)(x2+cx+1)=
=(x4+(a+b)x3+(ab+2)x2+(a+b)x+1)(x2+cx+1)=
=x6+(a+b)x5+(ab+2)x4+(a+b)x3+x2+cx5+(ac+bc)x4+(abc+2c)x3+(ac+bc)x2+
cx+x4+ax3+x2+bx3+abx2+bx+x2+ax+1)=
=x6+(a+b+c)x5+(ab+bc+ac+3)x4+(abc+2a+2b+2c)x3+(ab+ac+bc+3)x2+(a+b+c)x+1
a+b+c=0
ab+bc+ac=−3
abc+2(a+b+c)=0 ⇒ abc=0 ⇒ a=0 v b=0 v c=0
a=0
b=−c
b*c=−3 ⇒ b2=3 ⇒ b=√3 v b=−√3
Ostatecznie:
a=0 ; b=√3 ; c=−√3
x6+1=(x2+1)(x2+√3x+1)(x2−√3x+1)
30 mar 19:28
lola: dziękuje bardzo tylko mam pytanie skąd to ax bc i cx ?
30 mar 20:03