.
Piotr 10: Witam

Mógłbym prosić o zadania z prawdopodobieństwa z poziomu rozszerzonego? Tylko takie normalne, w
sam raz na maturę
30 mar 18:51
bezendu:
1.Przy okrągłym stole zasiada losowo 8 osób, a wśród nich rodzice z dwojgiem dzieci. Jakie jest
prawdopodobieństwo tego, że dzieci usiądą bezpośrednio między rodzicami?
2.Ze zbioru liczb {1,2,3,4 ,5,6,7,8,9,10,11 ,1 2,13} losujemy bez zwracania 4 liczby. Oblicz
jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 4 otrzymanych liczb jest dokładnie jedna para liczb o
sumie równej 14.
30 mar 18:52
Piotr 10: 1.
Ω − zbiór permutacji zbioru 8−elementowego
IΩI=8!=40320
IAI=8*2*2*4!=768
Hmm?
30 mar 18:59
bezendu:
Ok. Można jeszcze było
| | 4*4! | |
P(A)= |
| krócej  |
| | 7! | |
30 mar 19:05
Piotr 10: A błądzik tam źle przepisałem xD 768 xD
30 mar 19:05
Piotr 10: ok robię drugie
30 mar 19:06
Piotr 10: Ω − zbiór 4−elementowych kombinacji zbioru 13−elementowego
IAI=50*6=300
Hmm
?
30 mar 19:44
52: Czy Ω jest dobrze ?
30 mar 19:47
Piotr 10: Chyba tak zalozylem ze kolejnosc nie ma znaczenia
30 mar 19:48
52: Dobrze, ale losujesz bez zwracania...
30 mar 19:48
52: Patrz losujesz pierw jedną liczbę zostaje ci wtedy 12 liczb potem kolejną zostaje 11 liczb
potem kolejną i zostaje 10 liczb.
30 mar 19:50
Piotr 10: Dla mnie rozwiazanie moje wyglada w porządku , bezendu sprawdź jak możesz
30 mar 19:51
Piotr 10: Zauważ, że w zdarzeniu IAI bys musial kolejnosc uwzglednic jesli chcesz Ω liczyc wariacja bez
powtorzen
30 mar 19:51
52: Dobra. Ja mimo wszystko przystaje przy swoim niech wypowie się ktoś bardziej obeznany w tym
temacie.
30 mar 19:53
Piotr 10: Wg mnie możesz i liczyc wariacja bez powtorzen, ale wtedy wiecej roboty jest w zdarzeniu
sprzyjajcym
30 mar 19:54
bezendu:
Piotr 10
30 mar 19:54
zawodus: Oba podejścia będą ok w zależności od tego jak dalej policzycie.
30 mar 19:55
Piotr 10: OK, thx starczy na dziś bo muszę iść już. Dzięki
30 mar 19:55
bezendu:
@52 zadanie można zrobić na co najmniej 3 sposoby
30 mar 19:55
bezendu: A ja wracam do brył.
30 mar 19:55
52: Dobra dzięki
30 mar 19:56
Piotr 10: zawodus ja o tym wiem, na początku chciałem zrobić tak jak 52 ale doszedłem do
wniosku, ze będzie wiecej pracy wiec zrezygnowalem z tego sposobu
30 mar 19:56
zawodus: No i bardzo dobrze, bo po co się męczyć
30 mar 19:58