aa
hugo: | | 1 | |
sin2 45 + cos2 135 = |
| + I tu nie wiem ;x ... cos2(90+45) przechodzimy na |
| | 2 | |
| | 1 | |
cofunkcje −> sins2 45 = |
| i trzeba jeszcze uzgodnić czy + czy − .. i cosinus w II |
| | 2 | |
ćwiartce jest ujemny a sinus dodatni; wiec to {1}{2} ma być dodatnie i patrzy sie na to co
powstaje a powstaje sinus czy patrzeć na początkowy wymiar tego wyrażenia czyli cosinus i on
jest ujemny ;x
30 mar 18:44
bezendu:
Kłaniaj się znajomość wzorów.
30 mar 18:51
wredulus:
hugo ... a niby kiedy cos
2α =
−jakaś tam liczba
30 mar 18:54
hugo: W drugiej ćwiartce cosinus jest ujemny a 135 leży w II ćwiartce
30 mar 18:55
hugo: | | 1 | | 1 | |
zatem czemu |
| a nie − |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 mar 18:56
hugo:
| | √2 | | 1 | |
Chyba ze to jest traktowane jako (− |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 mar 18:57
hugo: wyjaśnijcie mi
30 mar 18:57
hugo: czy cos 135 // bez kwadratu jest ujemny? czy przez to ze cos2 135 to mamy dodatnią liczbe?
30 mar 18:58
wredulus:
cos2α = (cosα)2 ≥ 0 ... koniec kropka
30 mar 18:59
zombi: cos2135o = (cos2(90o+45o)) = (−sin45o)2 = sin245o
30 mar 19:00
hugo: [C[czyli każda wartość podniesiona do kwadratu: sin
2 300 , cos
2 135 , tg
2 45 , ctg
2 45 nie
zależnie od ćwiartki jest dodatnia]]
30 mar 19:03
zombi: Jasne, bo to kwadrat liczby rzeczywistej, a kwadrat zawsze jest ≥0
30 mar 19:05
hugo: dz
30 mar 19:05