błagam o pomoc
Magda: Drut o długości a dzielimy na dwie części. Jedna z nich stanowi promień kuli, a druga promień
podstawy walca, którego wysokość jest równa potrojonemu promieniowi podstawy walca. Na jakie
części należy podzielić drut, aby suma objętości kuli i walca była najmniejsza?
1 lis 10:39
Zbronek:
a=r
k+r
w⇒r
k=a−r
w
h
w=3r
w
| | 4 | |
Vsumy(rw)= |
| π*(a−rw)3+3πrw3 |
| | 3 | |
1 lis 12:37
Zbronek:
dla ułatwienia zapisu r
w=r
Liczę pochodną
V'(r)=−4πr
2+8πar−4πa
2+9πr
2=0⇔5r
2+8ar−4a
2=0
Δ=144a
2
√Δ=12a
r
1=−2a<0
W p−kcie r
2 funkcja V
sumy(r
w) posiada min.
1 lis 13:32