pomocy
didi: Przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownobocznym o polu 18. Oblicz pole powierzchni bocznej
tego stozka.
Pb=πrl
P=18
P=a⋀2√34
I dalej juz nie wiem bo wychodzi mi pierwiastek pod pierwiaskiem. Jezeli chce wyznaczy a.
Pomocy.
30 mar 18:32
didi: Odowiedz wynosi 12√3π
30 mar 18:34
wredulus:
| | a2√3 | |
18 = |
| −> 72 = a2√3 −> a2 = 8√3 −> a = √8√3 = √4*2√3 = 2√2√3 = |
| | 4 | |
= 2
√2*
4√3 = 2
4√4*3 = 2
4√12
30 mar 18:35
wredulus:
oczywiście głupotę napisałem
72 = a2√3 −> a2 = 8*3*√3
30 mar 18:37
didi: Czyli koncowe a bedzie jakie bo sie zgubilem teraz. A moje a bedzie rowne 2r to jak pozniej
taka liczbe na 2 podzielic?
30 mar 18:41
didi: Wedlug moich obliczec wychodzi. a=√24√3
30 mar 18:45
wredulus:
24 = 4*6
√24√3 = 4*√6√3 = 4√64√3
w takiej postaci (brzydkiej) zostaw ... bo później i tak będziesz podnosił 'do kwadratu'
30 mar 18:47
didi: Dobrze ale moje a jest rowne 2r . Do wzoru na pole powierzchni bocznej potzebuje
πrl . Wiec musze te liczbe podzielic przez 2 a to juz dopiero jest brzydkie. Odpowiedz z
ksiazki wynosi 12√3π
30 mar 18:55
didi: Ktos pomoze z tym zadaniem?
31 mar 13:16
J: | | √24√3 | | 24√3 | |
a = √24√3 , Pb = πrl = π |
| *√24√3 = π |
| = 12√3π |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 13:58