matematykaszkolna.pl
wzajemne położenie okręgu i prostej dżasta: dwie styczne do okręgu o promieniu 4 cm przecinają się pod kątem . Oblicz pole czworokąta, którego wierzchołkami są punkty stycznosci, punkt przecięcia się stycznych i środek okręgu. α = 90
30 mar 18:29
wredulus: rysunek dany czworokąt składa się z dwóch przystających trójkątów prostokątnych ... znasz kąt przecięcia się prostych ... znasz ich jeden bok ... trygonometria i masz gotowe wszystko
30 mar 18:31
Eta: Ja na tym rys. nie widzę by styczne były do siebie prostopadłe ? Echh wredulus emotka
30 mar 18:36
Eta: rysunek
30 mar 18:43
hugo: //wredulus: fajne Monstrum narysowałeś
30 mar 18:45
wredulus: Etuś, ale my nie wiemy czy proste przecinają się pod kątem prostym −−− autor nie napisał pod jakim kątem
30 mar 18:45
Eta: Ja widzę wpis : α=90o
30 mar 18:46
wredulus: ach ... na samym koniuszku emotka ja się 'zatrzymałem' po drugiej linijce tekstu
30 mar 18:50
wredulus: łeee .. to zadanie banalne ... pffff ... szkoda mego czasu emotka
30 mar 18:51
anka: dlaczego one sie stykają pod kątem 90 stopni? te styczne; styczne można ustawić wszędzie i zawszę będą mieć 4 (promień) odległości.
30 mar 19:13
anka: emotka
30 mar 19:19
wredulus: anka −−− STYCZNA do okręgu −−− prosta która jest PROSTOPADŁA do promienia tegoż okręgu (promień poprowadzony w punkcie styczności)
30 mar 19:20
anka: okej i wedle tej teorii ten pierwszy rysunek też by się zgadzał, jednak przyznałeś ETA racje, dlaczego wiem że styczne do okręgu mają 90, ale czemu styczne które się przecinają poza okręgiem mają również 90
30 mar 19:21
anka: ?
30 mar 19:45