Funkcja ma 4 rozwiązania
mjcdsux: | | −2x+3 | |
Funkcja F (x)= |
| gdzie x jest liczbą całkowitą różną od −1, przyjmuje wartość |
| | x+1 | |
będącą liczbą całkowitą tylko dla :
czterech rozwiązań −−−> dlaczego?
30 mar 18:11
wredulus:
| −2x+3 | | −2x−2 + 5 | | −2x−2 | | 5 | | 5 | |
| = |
| = |
| + |
| = −2 + |
| |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
| | 5 | |
ta funkcja przyjmie wartość całkowitą, gdy |
| będzie liczbą całkowitą |
| | x+1 | |
czyli gdy (x+1) będzie dzielić liczbę (która jest liczbą pierwszą) 5 'bez reszty'
30 mar 18:13
Janek191:
| | − 2 x + 3 | | − 2*( x + 1) + 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = |
| = − 2 + |
| |
| | x + 1 | | x + 1 | | x + 1 | |
za x + 1 można podstawić −1 , 1, − 5, 5
30 mar 18:16
mjcdsux: dziękuję
30 mar 18:24