matura wartość bezwzględna
matrioszka: |x2−9|−|x−3| ≤ x+1
Witam serdecznie. Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadania maturalnego, nie wiem jak mam się
odnieść do wzoru skróconego mnożenia w wartości bezwzględnej.
30 mar 18:05
bezendu:
Narysuj to sobie na osi
30 mar 18:06
matrioszka: dziękuje za odpowiedz, ale wydaje mi się że mam źle dlatego chciałabym to sprawdzić
30 mar 18:11
matrioszka: robię to przez siatkę znaków bo jedno x jest bez wartości bezwzględnej i wychodzi mi dwa razy
x=3 i nie wiem czy mam to odbijać na osi
30 mar 18:14
30 mar 18:14
Marcin: Jak masz (x−3)
2, to 'odbijasz'
30 mar 18:17
matrioszka: ok dziękuję za odpowiedzi
30 mar 18:25
5-latek: no to sprobuj tu rozwiazac ten przyklad
30 mar 18:26
matrioszka: ale mi wychodzą dziwne rzeczy więc się poddałam
30 mar 18:27
5-latek: A co to za podejscie .
Pisz tu zawsze ktoos skoryguje jak widzi ze chociaz probujesz OK?
30 mar 18:29
Piotr 10: I (x−3)*(x+3) − Ix−3I < x+1
Ix−3I*Ix+3I − Ix−3I < x+1
teraz jaśniej ? na przypadki teraz
30 mar 18:29
matrioszka: |x2−9|−|x−3| ≤ x+1
x2−9=0 x−3=0
x=3 ∨ x=−3 x=3h
x∊(−∞;−3>
x2−9−(−x+3)≤x+1
x2≤13 →nie wiem co z tym zrobić
ogólnie z siatki znaków wyszły mi takie warunki:
1) x∊(−∞;−3> (jak wyżej)
2) x∊(−3;3)
3) x∊<3;∞) →co zrobiłam źle?
30 mar 18:41
pigor: ..., no to np. tak : |x
2−9|−|x−3| ≤ x+1 i niech x
2−9<0 v x
2−9≥0 ⇔
⇔ |x|<3 v |x|≥3 ⇔
−3<x<3 v x≤−3 v x≥3, więc
|x2−9|−|x−3| ≤ x+1 ⇔
(−3<x<3 i −x
2+9 +x−3≤ x+1) v (x≤−3 i x
2−9+x−3≤ x+1) v (x≥3 i x
2−9−x+3≤ x+1) ⇔
⇔ (−3< x<3 i x
2 ≥5) v (x≤ −3 i x
2≤ 13) v (x ≥3 i x
2−2x−7≤ 0) ⇔
⇔ (−3< x<3 i |x| ≥
√5) v (x≤ −3 i |x|≤
√13) v (x ≥3 i x
2−2x+1−8≤ 0) ⇔
⇔ (−3< x<3 i (x≤−
√5 v x ≥
√5)) v (x≤−3 i −
√13≤ x≤
√13) v (x≥3 i (x−1)
2≤ 8) ⇔
⇔ (*)
[−3< x≤ −√5 v √5≤ x<3 v −√13≤ x≤ −3] v (x≥3 i |x−1|≤ 2
√2) ⇒
⇒ (x≥3 i −2
√2≤ x−1≤ 2
√2) /+1 ⇔ (x≥3 i −2
√2+1≤ x≤ 2
√2+1) ⇔
⇔
3 ≤ x ≤ 2√2+1, a stąd i z (*)
x∊<−√13;−√5> U <√5;2√2+1> . ...
30 mar 19:10