calka
abc: wyliczac ja ze t
6=2−x?
30 mar 18:04
wredulus:
a po co aż t
6
30 mar 18:06
abc: no to 3 stopnia?
30 mar 18:07
abc: no ale co mam zrobic z 2+x bo tego nie podstawie za t
30 mar 18:10
wredulus:
no ... możesz tak spróbować ... ja osobiście na dobrą sprawę nie wiem jaką metodę wykorzystać,
bo zrobiłem tą całkę metodą 'zgaduj zgadula'

ale zapewne to nie będzie dobra metoda dla Ciebie.
30 mar 18:10
wredulus:
2−x = t3 <=> x−2 = −t3 <=> x−2 + 4 = 4−t3 <=> x+2 = 4−t3
30 mar 18:11
abc: sprobuje zrobic i napisze zaraz rezultatr moj
30 mar 18:13
wredulus:
jakbym miał to robić 'schematem' to raczej bym to przez części próbował 'pyknąć'
30 mar 18:16
30 mar 18:17
wredulus:
co za potwór
30 mar 18:18
abc: no ale jak z tego pochodna?
a przez czesci to co pod co?
30 mar 18:18
wredulus:
na pewno coś tam jest naknocone
30 mar 18:18
wredulus:
| | 1 | |
u' = |
| ; v = 3√(x−2)/(x+2) |
| | (x−2)2 | |
| | −1 | | x+2 | | 4 | |
u = |
| ; v' = ( |
| )2/3*( |
| ) |
| | (x−2) | | x−2 | | (x+2)2 | |
30 mar 18:20
wredulus:
| | 1 | |
ojjj ... przy v' "zgubiłem" |
| |
| | 3 | |
30 mar 18:20
abc: no ale wszystko pomnozylem i t wyszlo

jeszcze raz wezme
30 mar 18:21
abc: fajne

armagedon nie calka
30 mar 18:23
abc: no ale do v wziales takie cos jak mnozenie a w przykladzie jest tam dzielenie w drugim czlonie
30 mar 18:25
wredulus:
| | 3√x−2 | |
v = |
| = 3√(x−2)/(x+2) |
| | 3√x+2 | |
pod jeden pierwiastek po prostu 'włożyłem'
30 mar 18:27
abc: racja nie zauwazylem kraski do dzielenia

sprobuje to "rozwalic"jakbys mogl to zajrzyj za jakies 15 min zeby sprawdzic
30 mar 18:29
abc: nie rozumie jak Ci mogla wyjsc taka pochodna? mi wyszla inna troszke
30 mar 18:42
abc:
30 mar 18:47
wredulus:
| | 1 | | x−2 | |
v' = |
| * ((x−2)/(x+2))−2/3 * ( |
| )' = |
| | 3 | | x+2 | |
| | 1 | | 1*(x+2) − (x−2)*1 | |
= |
| * ((x+2)/(x−2))2/3 * ( |
| ) |
| | 3 | | (x+2)2 | |
30 mar 18:50
abc: pogubilem sie w polowie dam se spokoj bo ja nie wiemjak to rozpykac
30 mar 18:57
pomocnik: | | (2+x)2 | | 2−x | | 2−x | |
Zapisz ∫ |
| *3√ |
| i podstaw t= |
| , chyba pomoże? |
| | (2−x)2(2+x)2 | | 2+x | | 2+x | |
30 mar 19:02
abc: no nie bo nie moge pierwszej czesci rozpisac wgl
30 mar 19:43
30 mar 19:46
30 mar 19:47
wredulus:
o popatrz ... miałem rację z tym 'przez części' ... heh
30 mar 19:57
wredulus:
'nie miałem' miało być
30 mar 19:59
abc: jednak powalcze
30 mar 20:33
pomocnik: Walcz, walcz, później jest niezła przyjemność
30 mar 20:34
abc: | | 1 | |
wyszlo tak |
| *3√t |
| | t2*(2+x)2 | |
30 mar 20:41
abc: | | dt | |
a moge zapisac ze 2+x=− |
| ? |
| | 4 | |
30 mar 20:43
pomocnik: | | dx | | dt | |
Możesz zapisać |
| = |
| jeżeli mówimy o podstawieniu, które jest u góry |
| | (2+x)2 | | −4 | |
30 mar 20:45
abc: o to mi chodzilo wlasnie

zaraz ja skoncze i zaprezentuje ja
30 mar 20:47
30 mar 20:57
30 mar 20:59
abc: tak tak zapomnialem o −1/4 ale to dlatego ze wylaczylem przed znak calki
| | 1 | |
a w przykladzie |
| moge zrobic podstawienie x−1=t  |
| | 3√(x−1)2 | |
30 mar 21:01
pomocnik: Można
30 mar 21:02
abc: to zaraz rozwale

bede robic calki do jutra chyba
30 mar 21:07
abc: po tym jak zrobilem calke to wyszlo na gotowe 3t
x
30 mar 21:21
abc: | 1 | |
| rozklad na czynniki proste?  |
| 3√4x−4x2 | |
30 mar 21:23
pomocnik: Prawda
30 mar 21:24
pomocnik: Nie. to nie funkcja wymierna
30 mar 21:25
abc: no dobra ale to rozlozycz na x, 4−4x i 4x−4x
2 i wszystko pod pierwiastkami
30 mar 21:26
abc: no to moze jakas podpowiedz

? czy to bedzie ten wzor ze jeszcze uzywa sie LAMBDY?
30 mar 21:29
abc:
30 mar 21:31
pomocnik: Nie wiem co to jest LAMBDA
30 mar 21:33
abc: no a jak proponujesz zrobic to
30 mar 21:39
pomocnik: Chwilę niech się zastanowię. Nie wszystko na raz
30 mar 21:40
abc: ok
30 mar 21:42