Czy podany ciąg jest ciągiem geometrycznym?
Mati: | | n | |
Czy podany ciąg jest ciągiem geometrycznym? an= |
| |
| | n2+6 | |
30 mar 17:38
30 mar 17:40
wredulus:
policz:
i sprawdź czy ten iloraz jest równy jakiejś stałej
albo wylicz a
1, a
2, a
3 i a
4
i pokaż że nie jest to ciąg geometryczny
30 mar 17:40
ICSP: Widac, że nie jest
| | 4 | | 3 | |
a22 = ( |
| ) ≠ |
| = a1 * a3 |
| | 100 | | 119 | |
30 mar 17:41
wredulus:
ICPS ... 9 + 6 = 17

hmmmm
30 mar 17:43
ICSP: = 15
30 mar 17:44
Mati: Boże źle napisałem... Chodziło mi czy nie jest arytmetyczny
30 mar 17:56
wredulus:
Mati ... no to także ... a
1,a
2,a
3 ... i pokazujesz że nie jest
30 mar 17:56
Marcin: No to w takim razie policz an+1 − an
30 mar 17:56
wredulus:
| | 2 | | 1 | | 3 | |
wskazówka: a2 = |
| = |
| = |
| = a3 |
| | 10 | | 5 | | 15 | |
30 mar 17:57
Mati: No tak dzięki
30 mar 18:04