calkaa
abc: przez czesci ja robic czy przez podstawienie
30 mar 17:32
pomocnik: podstawienie t=1/x
30 mar 17:33
abc: faktycznie

dzieki za pomoc
30 mar 17:37
pomocnik: Proszę
30 mar 17:37
Janek191:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = t ⇒ |
| = t2 ⇒ x2 = |
| |
| x | | x2 | | t2 | |
| | dx | | dx | |
− |
| = dt ⇒ − dx = x2 dt ⇒ x2 = − |
| |
| | x2 | | dt | |
30 mar 17:40
Janek191:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = t ⇒ |
| = t2 ⇒ x2 = |
| |
| x | | x2 | | t2 | |
| | dx | | dx | |
− |
| = dt ⇒ dx = − x2 dt ⇒ x2 = − |
| |
| | x2 | | dt | |
więc
| | e1x dx | |
∫ |
| = − ∫ et dt = − et + C = − e1x + C |
| | x2 | |
30 mar 17:44
pomocnik: Dziwne
| | e1/x | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=|t= |
| ; −dt= |
| dx|=−∫et dt |
| | x2 | | x | | x2 | |
30 mar 17:46
abc: czyli wynik wyszedl et?
30 mar 17:46
pomocnik: Wynik taki jak u Janka191
30 mar 17:48
Janek191:
@abc
Masz wyliczone
30 mar 17:49
abc: ale czemu −
30 mar 17:50
abc: wiem juz czemu monus juz dzieks
30 mar 17:52