aa
hugo: Dlaczego mi to nie wychodzi moim sposobem:
https://matematykaszkolna.pl/strona/459.html ostatni podpunkt;
| | 1 | |
(tgα + ctgα)2 = |
| |
| | sin2αcos2α | |
L=(tgα + ctgα)
2
// i ja od razu korzystam z skróconego mnożenia a nie skracam w nawiasie
| | sin2α | | cos2α | |
tg2α + ctg2α + 2tgα*ctgα = |
| + |
| + 2 |
| | cos2α | | sin2α | |
| sin4α+cos4α | |
| + 2 |
| cos2αsin2α | |
| 1 | | 1 | |
| + 2 ≠ |
| |
| cos2αsin2α | | cos2αsin2α | |
30 mar 17:31
wredulus:
a niby od kiedy sin
4a + cos
4a = 1
30 mar 17:33
wredulus:
sin
4a + cos
4a = (sin
2a+cos
2a) − 2sin
2acos
2a

= 1 − 2sin
2acos
2a
30 mar 17:33
hugo: czo to za silnia

? ... "

"
sin
4a + cos
4a
skorzystałem z wzoru: (a+b)(a+b) = a
2 + b
2; (a
2+b
2)(a
2+b
2) = a
4 + b
4 czemu moje
twierdzenie jest złe; oczywiście twoje by pasowało

ale proszę o znalezienie mego błędu
30 mar 17:36
wredulus:
niee ... to tylko wykrzykniki
30 mar 17:36
wredulus:
(a+b)*(a+b) ≠ a2+b2
(a+b)*(a+b) = (a+b)2 = a2 + b2 + 2ab
30 mar 17:37
wredulus:
błąd to błędne 'stworzenie' wzoru skróconego mnożenia
30 mar 17:38
hugo: 
jaka gafa, dz
30 mar 17:39