aa
hugo: sin20 − cos20
czy to się da wyliczyć bz kalkulatora?
30 mar 17:03
wredulus:
'się da'
30 mar 17:08
hugo: a jak

?
30 mar 17:10
Marcin: sin45 sobie zobacz i zobacz sobie też cos45. Zauważyłeś coś?
30 mar 17:11
Marcin: Chociaż nie, tak nie patrz
30 mar 17:12
wredulus:
skorzystasz ze wzoru:
sin(a−b) = sina*cosb − cosa*sinb
u Ciebie: a = 20
o ; b = 45
o
a więc piszesz:
| | √2 | | √2 | |
sin20 − cos20 = √2*(sin20* |
| − cos20* |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
=
√2*(sin20*cos45 − cos20*sin45) = ....
30 mar 17:12
Janek191:
sin 20o = sin ( 90 − 70)o = cos 70o
czyli
sin 20o − cos 20o = cos 70o − cos 20o =
zastosuj wzór
na cos α − cos β =
30 mar 17:16
hugo: dajecie do myślenia, dzięki
30 mar 17:18
AS: Opieram się na wzorze
sin(3*α) = 3*sin(α) − 4*sin3(α)
dla α = 20o mamy
sin(60o) = 3*sin(20o) − 4*sin3(20o)
Kładąc sin(20o) = a mamy równanie stopnia trzeciego
√3/2 = 3*a − 4*a3 czyli
8*a3 − 6*a + √3 = 0
Mając wyliczone a obliczymy cos wzorem √1 − a2
30 mar 18:08