Podaj liczbę punktów wspólnych wykresu funkcji f z prostą o równaniu y-a=0
aneta: Podaj liczbę punktów wspólnych wykresu funkcji f z prostą o równaniu y−a=0, jeżeli
f(x)=−x2−x−6 i a=−5
30 mar 16:51
J: − x2 − x − 6 = − 5 ..... i licz.
30 mar 16:57
agulka:
Rozwiąż układ równań:
30 mar 16:58
aneta: wtedy Δ wychodzi ujemna i co dalej?
30 mar 17:00
aneta: POMOCY!
30 mar 17:20
agulka: Jeżeli Δ<0, to równanie nie ma rozwiązania
30 mar 17:25
Janek191:

− x
2 − x − 6 = − 5
− x
2 − x − 1 = 0
x
2 + x + 1 = 0
Δ = 1 − 4*1*1 = − 3 < 0
Nie ma punktów wspólnych paraboli z prostą o równaniu y = − 5
30 mar 17:26
5-latek:

No to co z tego z e wychodzi ujemna ?
Nie ma miejsc zerowych . ale wykres mozna narysowac . Oblicz wsppolrzedne wierzcholka paraboli
i naszkucuj wykres tej paraboli
30 mar 17:27
wredulus:
można też było trochę pomyśleć przed rozpoczęciem kalkulacji:
1) współczynnik 'a' <0 (chodzi o współczynnik przy NAJWYŻSZEJ potędze tejże funkcji) ... czyli
parabola ma ramiona skierowane do dołu
2) y−a = 0 => y=a ... równianie prostej RÓWNOLEGŁEJ do osi OX
3) y
wierzchołka paraboli = ....

4) wniosek : .....
30 mar 17:28