matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Bryły Obrotowe
Ozi:
Przekątna przekroju osiowego stożka tworzy z podstawą walca kat o mierze 30 stopni. Objętość walca wynosi 18
√
3
π. Oblicz długość promienia podstawy i wysokość walca.
30 mar 16:17
dero2005:
π(2r)
2
*h
V =
= 18
√
3
π
4
r
2
h = 18
√
3
h
√
3
= tg30
o
=
2r
3
2
h =
r
√
3
3
2
r
2
*
r
√
3
= 18
√
3
3
r = h =
30 mar 17:39