równania
Ilok: Ile rozwiązań ma równanie 5−xx2−5=0
30 mar 16:03
5-latek: zero rozwiazan
30 mar 16:03
Ilok: w ułamku w liczniku jest 5−x a w mianowniku x2−5
30 mar 16:04
Ilok: dlaczego zero..?
30 mar 16:04
ciekawsky: wg mnie jedno, x=5
30 mar 16:06
5-latek: Tak wiem Napierw wyznacz dziedznine czyli x2−5≠0 to czemu nie rowna sie x ?
Poptem skoro to wyrazenie ma sie rownac 0 to bedzie sie rownalo 0 gdy licznik =0 wiec 5−x=0 to
x= policz
Na koniec sprawdz rozwiazanie z dziedzina
30 mar 16:06
ciekawsky: liczenie dziedziny w takim przykładzie to strata czasu
30 mar 16:08
agulka:
Założenia: x2−5≠0⇒(x−√5)(x+√5)≠0⇒x≠√5 i x≠−√5
5−x=0
x=5
30 mar 16:08
5-latek: Aj dobrze macie (ja widziaalem w mianowniku x
2−25
30 mar 16:11
Ilok: ok już wiem co i jak

dziękuję wszystkim za pomoc
30 mar 16:15