obliczanie n-tego wyrazu ciagu i sumy
agatixa: oblicz n−ty wyraz oraz sumę n poczatkowych wyrazów ciągu arytmetycznego,w którym a1=1\8,q=2,n=6
30 mar 15:57
J: Arytmetyczny, czy geometryczny ?
30 mar 15:59
agatixa: arytmetyczny,napisane jest w zadaniu
30 mar 16:17
agatixa: wyrazenie x do kwadratu +2x przedstaw w postaci jednego logarytmu
30 mar 16:19
J: Skąd Ty masz te zadania ?
30 mar 16:20
agatixa: nasz matematyk nam zadał na zaliczenie semestru
30 mar 16:21
agatixa: uczę sie zaocznie i takie właśnie wymysla nam przyklady
30 mar 16:22
agatixa: jeśli możesz to napisz mi ze wszystkim obliczeniami,z gory dzieki
30 mar 16:23
5-latek: Jesli ciag jest arytmetyczny (inaczej roznicowy to nie moze byc iloaz q tylko roznica r
Ciag geometryczny jest nazywany inaczej ilorazowym i tam jest iloraz q Wiec jesli masz dane q
to bedzie ciag geometryczny
30 mar 16:27
agatixa: juz poprawiam zadanie
Oblicz n−ty wyraz oraz sumę n−początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego,w ktorym
a1=−5,r=3,n=14
i ciągu geometrycznego,w którym a1=1|8,q=2,n=6
30 mar 16:36