Obliczyć obwód trójkąta
knss: Mam problem z takim zadankiem. W trójkącie prostokątnym równoramiennym wysokość poprowadzona z
wierzchołka kąta prostego jest o 0,5 dm krótsza od przyprostokątnej. Oblicz obwód tego
trójkąta.
Dochodzę do momentu w którym otrzymuję równanie kwadratowe ale nie miałem jeszcze tego. Czy
jest jakiś inny sposób rozwiązania tego zadania?
30 mar 15:39
Alfa:
więc:
h = a − 5 −−> a − przyprostokątna
| 1 | |
| b = h −−> b − przeciwprostokątna |
| 2 | |
b = 2a − 10
wykorzystaj fakt, że skoro trójkąt jest prostokątny równoramienny, to jest jakby połową
kwadratu, a przeciwprostokątna b jest przekątną tego kwadratu.
Więc:
b = a
√2 = 2a − 10
2a − a
√2 = 10
a(2−
√2) = 10
czyli b = ... = 10+10
√2
na koniec: L = 2a + b = ...
30 mar 15:57