h
Barry: Ciag arytmetyczny ma 17 wyrazow. wiedzac ,ze S17=510 oblicz srodkowy wyraz ciagu
30 mar 15:39
Alfa: z własności ciągu arytm. można zauważyć, że:
ponieważ wyraz a
9 leży dokładnie "w połowie" tego ciągu.
ze wzoru na sumę:
510 = a
9*17 /:17
a9 = 30
30 mar 15:48
Barry: ok a jak obliczyc sume a
8+a
9+a
10
30 mar 15:51
ciekawsky: pomnóż 3 razy
30 mar 15:54
Mila:
2*a
9=a
8+a
10
stąd:
a
8+a
9+a
10=3*a
9=3*30=90.
30 mar 16:18
Barry: dziekuje
30 mar 16:31
woljako: z jakiego zbioru zadań jest do zadanko?
4 maj 18:11
Lax: Pazdro zbiór zadań do liceów i techników klasa 2 zakres rozszerzony. Zadanie 7.207
2 cze 21:06
Eta:
S
17= mediana*17 mediana = wyraz środkowy =a
9
2 cze 23:20
Piotr:
oo, a to ciekawe
2 cze 23:28
Eta:
2 cze 23:44