Znajdź wartości parametru m, dla których...
halpmi: Dla jakich wartości parametru m równanie :
x
2 − 2(m + 1)x + m = 0 ma dwa różne pierwiastki większe od 2.
Potrzebuję pomocy.
Założeniami będą :
Liczę Δ i wychodzi mi
4m
2 + 4m + 4 > 0
Δm = −48
x∊R
I co dalej ?
30 mar 15:09
Ajtek:
A dlaczego x>6

Podpowiedź, wzory Viete'a zastosuj.
30 mar 15:13
halpmi: Pomyłka ten drugi x też ma byc >2.
Wzory vietie'a ? Wcześniej robiłem takie zadania podstawiając za x> 2 ⇒ (−b −√Δ)2a > 2 i
(−b +√Δ)2a > 2
30 mar 15:16
J:
Warunki:
1) Δ > 0
2) xw > 2
3) f(2) > 0
30 mar 15:20
halpmi: Dlaczego takie warunki ?
Mógłbyś rozwiązać całe zadanie, teraz to już się pogubiłem.
30 mar 15:26
J:
30 mar 15:51
halpmi: Ale jak Ty to rozwiązałeś, przecież Δm wychodzi ujemna i nie będzie dotykać osi X. Dlatego
chyba nie ma takiego parametru m, dla którego ta równość miałaby dwa miejsca zerowe ?
30 mar 16:04
J: Jeśli Δm < 0 , to oznacza,że Δ > 0 dla każdego m ... teraz licz dalsze 2 warunki.
30 mar 16:11
pigor: ..., Dla jakich wartości parametru m równanie :
x2− 2(m+1)x+m= 0
ma dwa różne pierwiastki większe od 2.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
warunki podane przez
J wynikają wprost z interpretacji
graficznej problemu, ale twoje nie są gorsze, bo np. tak :
Δ>0 i x1>2 i x2>2 ⇔ 4(m+1)
2−4m>0 i x
1−2>0 i x
2−2>0 ⇔
⇔ m
2+2m+1−4m>0 i (x−1−2)(x
2−2)>0 ⇔ m
2−2m+1>0 i x
1x
2−2(x
1+x
2)+4>0 ⇔
⇔ (m−1)
2>0 i m−2*2(m+1)+4>0 ⇔ m≠1 i −3m>0 ⇔ m≠1 i m<0 ⇔
⇔
m<0 ⇔
m∊R− ⇔
m∊(−∞;0) . ...
30 mar 18:13