The theory of interest
dżonyyy: The theory of interest. Zadanie z książki Kellisona. If ik is the rate of simple interest for
period k, where k=1,2,...,n, show that a(n)−a(0)=i1+i2+...+in
30 mar 14:59
PW: I understand only "Zadanie z książki Kellisona". Translate it into Polish, please.
30 mar 15:09
dżonyyy: Jeżeli ik jest jest stopą procentową prostą za okres k, gdzie k=1,2,...,n pokazać że
a(n)−a(0)=i1+12+...+in
30 mar 15:13
ciekawsky: does 'a' stand for amount?
30 mar 15:50
dżonyyy: a −funkcja akumulacji
30 mar 17:16
wredulus:
no i

robisz to np. indukcyjnie
30 mar 17:18
wredulus:
ik −−− odsetki za k−ty okres
czyli a1 − a0 = i1 ... logiczne
a2 − a1 = i2 ... logiczne
2)
ak − a0 = ∑1k ip
3)
ak+1 − a0 = ak+1 − ak + (ak − a0) =
= ak+1 − ak = ik+1 + ∑1k ip = ∑1k+1 ip
c.n.w.
30 mar 17:21