| 5 | ||
Do licznika i mianownika ułamka | dodano pewną liczbę a. | |
| 9 |
| 9 | ||
a) uzasadnij, że w ten sposób można otrzymać liczbę | ||
| 11 |
| 1 | ||
pozwoli otrzymać liczbę | ||
| 2 |
| 9+a | ||
x = | , a≠−11. | |
| 11+a |
| 9+a | ||
f(a) = | , a≠−11 | |
| 11+a |
| 11+a−2 | ||
f(a) = | , a≠−11 | |
| 11+a |
| 2 | ||
f(a) = 1 − | , a≠−11 | |
| 11+a |
| 2 | ||
Ułamek | może przyjmować dowolne wartości oprócz 0. Wynika to z faktu, że równanie | |
| 11+a |
| 2 | ||
= m, a ≠ −11 | ||
| 11+a |
| 2 | ||
1 − | = w | |
| 11+a |
| 2 | ||
| 11+a |
| 2 | ||
przyjmuje tylko wartości mniejsze od | : | |
| 11 |
| 2 | 2 | |||
< | , | |||
| 11+a | 11 |
| 2 | 2 | |||
− | > − | , | ||
| 11+a | 11 |
| 2 | 2 | |||
1 − | > 1− | , | ||
| 11+a | 11 |
| 2 | 9 | |||
1 − | > | |||
| 11+a | 11 |