mam problemik z tym zadaniem, pewnie jest proste, i pewnie trzeba zrobić metodą drzewka ale nie
rozumiem tej metody
Z pojemnika, w którym są dwa losy wygrywające i trzy losy puste, losujemy dwa razy po jednym
losie bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los
wygrywający. Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
z góry dziękuje
| ||||||||
|Ω| = | = 10. | |||||||
| ||||||||
|A'| = | = 3. | |||||||
| |A| | ||
P(A') = | = U{3}{10. | |
| |Ω| |
| 3 | 7 | |||
P(A) = 1 − P(A') = 1 − | = | . | ||
| 10 | 10 |