współliniowość trzech punktów
Gong: Witam mam 3 punkty (x,y,z) i sprawdzić czy są one współliniowe.
Jak to zrobić? Nie mam pojęcia jak się za to zabrać...
30 mar 14:24
wredulus:
Poziom liceum czy studia?
30 mar 14:25
Gong: studia, R3
30 mar 14:35
Trivial: Ułóż z tych wektorów macierz i policz wyznacznik.
30 mar 14:35
PW:
Na przykład policzyć odległości między tymi punktami i sprawdzić, czy jest spełniony warunek
leżenia na jednej prostej. Inaczej mówiąc − sprawdzić, czy nie tworzą trójkąta.
30 mar 14:36
Gong: Przepraszam, zamieszałem się trochę i zapomniałem, że przecież skoro są współliniowe, to leżą
na jednej płaszczyźnie...
A mogę zrobić tak, że ułożę dwa wektory, wyliczę wektor do nich prostopadły i znajdę równanie
płaszczyzny? Tylko co się stanie jeśli te punkty nie są współliniowe gdzie wyjdzie
sprzeczność? Czy to jest ten sposób który zaproponował Trivial?
30 mar 14:42
Trivial:
Twój sposób zadziała − sprzeczność wyjdzie dla ostatniego wektora.
Mój sposób to praktycznie definicja współliniowości zapisana macierzowo.
x1u2 + x2u2 + ... + xsus = 0
[ u1 u2 ... us ]x = 0
Ux = 0
Należy sprawdzić czy istnieją rozwiązania niezerowe tego równania ⇔ dim(ker(U)) > 0.
Dla s = n wszystko to redukuje się do sprawdzenia czy macierz jest osobliwa ⇔ det(U) = 0.
30 mar 15:03
Trivial: Zapomniałem napisać, że s to liczba wektorów, a n − wymiar tych wektorów.
30 mar 15:05
PW: Nie możesz rozumować "skoro są współliniowe, to leżą na jednej płaszczyźnie". Właśnie Cię o to
pytają − czy są współliniowe − nie możesz zakładać tego, co masz sprawdzić.
Nie utrudniaj prostego zagadnienia − po co te równania i wektory?
To co podpowiada Trivial jest "mechanicznym" sposobem sprawdzenia współliniowości (bądź
nie) wektorów, czyli to samo co ja podpowiadam (tyle że elementarnie).
30 mar 15:07
MQ: No to ja do kolekcji:
Właściwie jest to wariant Triviala
W oparciu o jeden (dowolny) z tych punktów tworzysz dwa wektory o końcach w pozostałych dwu.
i teraz możemy sprawdzić na dwa sposoby:
1. Jeżeli punkty są współliniowe, to ich iloczyn wektorowy jest równy 0.
2. Jeżeli są współliniowe, to ich iloczyn skalarny jest równy iloczynowi ich długości.
30 mar 15:27
Gong: Hm, dziękuję.
Zerknąłem jeszcze na wikipedię i okazuję się, że chyba trochę nie uważałem na wykładach
(
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wektory_wsp%C3%B3%C5%82liniowe)
Myślałem, że równoległe niekoniecznie są współliniowe.
To trochę zmienia postać chyba zadania, bo wystarczyłoby wyliczyć iloczyny wektorowe
(sprawdzić, czy są równe 0)
30 mar 15:30
Gong: O właśnie, nie zdążyłem przeczytać tego co MQ napisał
30 mar 15:32
Trivial:
Wróć! Ja opisałem liniową zależność, a nie współliniowość...

Zmyliło mnie to równanie
płaszczyzny. Sprawdzenie czy 3 punkty są współliniowe jest dużo prostsze − tworzy się dwa
wektory u,v i sprawdza się czy u = c*v.
30 mar 15:39