f,kwadratowa
Tupak: Funkcja kwadratowa o miejscach zerowych x1= −3 i x2=4 , której wykres przechodzi przez punkt P=
(0,12) ma wzór: y=
30 mar 14:22
wredulus:
Y=a*(x+3)(x−4)
I teraz wyznacz 'a' tak by ow parabola przechodzila przez wskazany punkt
30 mar 14:24
5-latek: y=a(x−x1)(x−x2)
y=a(x+3)(x−4)
podstaw teraz do tego wzoru za x=0 i y=12 wylicz a i napisz wzor tej funkcji
30 mar 14:26
Tupak: Czyli: 12=a*(0+3) (0−4)
12= 3a*−4
a= −16?
30 mar 14:39
5-latek: No co Ty ?
30 mar 14:51
Tupak : ale że dobrze to zrobiłem czy źle?
30 mar 14:59
5-latek: Zle
30 mar 15:00
Tupak : no to będzie tak: 12= 3a* −4
12= −12a
a=−1
Jak znowu to źle zrobiłem to jestem idiotą
30 mar 15:04