oblicz cos x/2 jeżeli cosx= -2/3
ajsu: Oblicz cos x2 jeżeli cosx −23 i x∊(π;2π)
ja wiem tylko że można to zrobić z tego wzoru:
cosα = cos2x2 − sin2x2
Zrobiłem to także po swojemu i chcę się upewnić czy mam to dobrze, a jak nie to poproszę o
nakierowanie mnie na właściwy trop lub rozwiązanie z tego wcześniejszego wzoru co podałem
cos x2 = 12 cosx ,a wiadomo, że cosx = −23
cosx= −23 : 2 = −13 lub cosx = 13
30 mar 14:18
J: | | 2 | |
cosx = 2cos2(0.5x) − 1⇔ − |
| = 2cos2(0.5x) − 1 |
| | 3 | |
30 mar 14:25
daras: cosx/2 = √cosx+sin2x/2) sin2x/2 = 1 − cos2x/2
30 mar 14:25
Janek191:
| | x | | x | |
cos x = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
więc
| −2 | | x | | x | | x | |
| = cos2 |
| − ( 1 − cos2 |
| ) = 2 cos2 |
| − 1 |
| 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | 2 | | 1 | |
2 cos2 |
| = 1 − |
| = |
| |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
30 mar 14:28
ajsu: czyli cos
x2 =
√1/6 dla x(
32π;2π} i −
√1/6 dla x(π;
32π)
czy znowu coś źle zrobiłem

?
30 mar 14:41